De meestvoorkomende fouten op de sportschool
Soms kan gebrek aan informatie ertoe leiden dat je fouten gaat maken op de sportschool. Om dat te voorkomen, kun je in dit artikel lezen over de meestvoorkomende fouten die mensen op de sportschool maken. Lees dus vooral verder!
Welke fouten worden het vaakst gemaakt op de sportschool?
De fouten die je tijdens een work-out maakt, kunnen inmiddels een gewoonte zijn geworden die vaak lastig te doorbreken is. Je maakt ze waarschijnlijk al een hele tijd, zonder je dat te realiseren. Het is daarom erg belangrijk om ze vroeg te herkennen. De volgende fouten komen het vaakst voor op de sportschool.
1. Ongeduldig zijn
Laten we beginnen met een psychologische fout, die niet minder belangrijk is dan een lichamelijke fout. Wanneer je net begint met sporten, dan ga je waarschijnlijk al gauw resultaat zien.
Na een aantal weken kan dat echter veranderen. Je lichaam raakt gewend aan bepaalde bewegingen, gaat daardoor minder vet verbranden, en verandert dus niet meer zo snel.
Als je ongeduldig bent, omdat je snel resultaat wilt zien, kan dat ertoe leiden dat je motivatie verdwijnt en je uiteindelijk helemaal stopt met sporten. Waarschijnlijk snap je nu wel waarom deze fout niet minder belangrijk is dan een lichamelijke fout.
Zie je minder snel resultaat dan je zou verwachten, dan betekent dat niet dat je lichaam niet aan het veranderen is. Het verandert alleen wat minder snel dan je dacht. Je zult gauw genoeg resultaat zien, dus geef niet op!
2. Teveel gewicht tillen
Als je al een aantal weken aan het trainen bent, dan zul je merken dat het elke dag makkelijker wordt om je ‘beginnersgewicht’ op te tillen.
Je wilt steeds sterker worden en dat is een geweldige instelling. Wees echter voorzichtig! Als je teveel gewicht gaat tillen dan kun je je spieren verrekken en er is een kans dat dat nooit meer volledig herstelt. Dit is één van de meestvoorkomende fouten in de sportschool die vooral beginners maken.
Schaam je niet tegenover andere sporters wanneer jij misschien wat minder gewicht tilt. Als je meer herhalingen doet, krijg je vanzelf het resultaat dat je wilt. Je eigen lichaam zal je laten weten hoeveel gewicht je kunt toevoegen, maar onthou dat het heel schadelijk kan zijn als je dat gewicht overschrijdt.
3. Verkeerde houding
Veel mensen denken dat je alleen bij gewichtheffen op je houding hoeft te letten, maar dat klopt niet. Een goede houding is óók belangrijk als je andere oefeningen doet zoals:
- squats
- crunches
- lunges
Een aantal van die oefeningen wordt, als je ze uitvoert met een verkeerde houding, volkomen zinloos. Je gebruikt dan namelijk niet de juiste spieren.
Een verkeerde houding kan leiden tot ernstige blessures die je training, en zelfs je leven op een negatieve manier kunnen beïnvloeden. Wees daarom zorgvuldig met je houding.
Ook als je denkt dat je de oefeningen al op de juiste manier uitvoert, is het goed om het even na te vragen bij de sportinstructeur. Hij zal je graag helpen.
4. Geen rust nemen
Elke professionele sporter weet dat hij een pauze moet nemen tussen twee trainingsreeksen. Als je intensief traint, dan gaat je lichaam als het ware van 0 naar 100.
Wanneer je zonder te pauzeren doorgaat met de volgende set, dan raak je snel uitgeput en worden je spieren vermoeid. De kans op blessures is dan groot.
Maak je geen zorgen: het effect van je inspanningen wordt heus niet teniet gedaan door een pauze van 30 seconden of een minuut tussen elke set.
Ben je een beginneling op de sportschool? Kijk dan eens naar de gespierde mensen die er rondlopen. Hun spiermassa is het resultaat van inspanningen, hard werken en doorzettingsvermogen.
Deze spierbundels weten dus hoe je goed moet trainen. Je zult zien dat zij tussen elke set oefeningen opstaan, even weglopen en daarna weer terugkomen. Ook zij nemen dus de tijd om uit te rusten!
5. Elke dag trainen
Soms is minder meer! Door elke dag te trainen, geef je je lichaam en je spieren geen tijd om te herstellen. Je krijgt geen betere resultaten door elke dag te trainen. In tegendeel: je spieren raken uitgeput en raken in een katabole toestand.
Katabolisme houdt in dat je spieren als het ware in hongerstaking gaan. Het is het beste om je lichaam te ‘verrassen’ door rustdagen in te lassen, of om een paar vaste rustdagen in je trainingsschema op te nemen. 4 keer per week trainen is meer dan voldoende.
6. Telkens dezelfde apparaten gebruiken
Van alle fouten die worden gemaakt op de sportschool, is dit waarschijnlijk de meestvoorkomende. Iedereen heeft een voorkeur voor bepaalde fitnessapparaten.
De andere apparaten vinden we minder fijn, misschien omdat ze teveel moeite kosten. Die laten we daarom vaak links liggen, maar eigenlijk zijn dat juist de beste apparaten!
Als je steeds dezelfde apparaten blijft gebruiken, dan raakt je lichaam gewend aan de bewegingen. Hierdoor zullen je spieren minder inspanning leveren, waardoor ze niet verder zullen groeien.
Het is nodig om de verschillende bewegingen, gewichten en apparaten af te wisselen. Zo kun je werken aan de verschillende delen van je lichaam. Door te variëren bereik je de beste resultaten!
Heb je alle meestvoorkomende fouten op de sportschool goed in je opgenomen? Nu je ze allemaal kent, is het tijd om ze niet meer te maken!
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.