Zeven ongelofelijke voordelen van hardlopen op het strand

Het hoeft echt geen zomer te zijn om te profiteren van hardlopen op het strand. Sterker nog, tijdens de overige maanden van het jaar zal de meerderheid van de mensen niet op het strand te vinden zijn, wat hardlopen op het strand zelfs nog fijner maakt.
Zeven ongelofelijke voordelen van hardlopen op het strand

Laatste update: 27 december, 2018

Misschien ben je er aan gewend het hele jaar door te sporten en weet je niet hoe je het beste kan doorgaan met sporten tijdens de vakantie? Of misschien is het juist andersom. Misschien wil je profiteren van een verandering van het landschap en de omgeving? In dit artikel gaan we je vertellen wat de grootste voordelen van hardlopen op het strand zijn.

Waarom zou je hardlopen op het strand?

Tijdens de zomer kun je zo veel verschillende soorten sporten buiten doen en vakanties zijn geen excuus om wat betreft trainen de boel de boel te laten. Ze kunnen zelfs een perfect moment zijn om een nieuwe gewoonte te beginnen die je daarna kan uitbreiden naar de rest van het jaar.

Hardlopen op het strand is heel plezierig, maar dat is moeilijk in woorden uit te leggen. Je moet het zelf ervaren. In de ochtend bij zonsopkomst, dat heerlijke briesje voelen, het geluid van de golven om je heen, de zon en het zand, dit alles laadt ons zonder twijfel weer helemaal op.

Er zitten vele voordelen aan deze gewoonte. Wij bespreken er zeven, die we hieronder uitgebreid uitleggen:

  1. Het elimineert stress.
  2. Je kunt beter adem halen.
  3. Het verbrandt veel calorieën.
  4. Je wondjes helen makkelijker.
  5. Het is een perfecte manier om te herstellen.
  6. We zorgen goed voor onze gewrichten.
  7. Je versterkt je balans en stabiliteit.

1. Je elimineert stress

Het feit dat we de stad uitvluchten en weg zijn van alle verplichtingen die bij die stad horen, betekent al ontspannen op zichzelf. Als je last hebt van stress vanwege je hoge werkdruk of alledaagse problemen raden we je aan om te gaan hardlopen op het strand.

Hardlopen op het strand ontspant
  • Er is niets zo mooi als sporten terwijl je omgeven wordt door de natuur.
  • Je kan vroeg in de ochtend trainen zodat je het hele strand voor jezelf hebt.
  • Je zult dan bovendien niet verbranden in de zon.
  • Daarnaast geeft dit je meer energie voor de rest van de dag.
  • Ook heb je meer tijd om nog extra dingen te doen.

2. Je gaat beter adem halen

Als je aan het sporten bent heeft je lichaam een grote hoeveelheid zuurstof nodig. Als je dus op het strand sport kun je genieten van het inademen van de meest pure lucht. De vochtigheid, luchtkwaliteit en temperaturen die je aan de kust aantreft zijn veel beter dan die in de stad. Hierdoor zul je dus goed voelen door het hardlopen op het strand en heb je meer:

  • kracht
  • energie
  • uithoudingsvermogen

3. Je verbrandt er veel calorieën mee

In tegenstelling tot hardlopen op hardloopbanen of op een andere vlakke ondergrond hebben we op het strand een nieuw obstakel: zand. Dit betekent dat we een grotere inspanning moeten leveren en daardoor het resultaat hebben dat we meer calorieën verbranden.

Daar komt nog eens bij dat de hitte van de zomer en de vochtigheid ons meer laat zweten. Vergeet dus niet om voor, tijdens en na het sporten voor voldoende hydratatie te zorgen.

4. Wondjes en littekens helen beter

Eén van de effecten van hardlopen op het strand zonder schoenen is dat we typische wondjes die op je voeten voorkomen kunnen desinfecteren. Zolang we ervoor zorgen dat het gebied rondom goed schoongemaakt wordt zodat er geen zand achterblijft heeft zeewater een perfecte eigenschap voor natuurlijke genezing.

Zelfs als je er niet aan gewend bent moet je toch vooral eens proberen om op blote voeten te sporten. Je zult meteen het verschil merken.

5. Het is perfect om van blessures te herstellen

Hardlopen op het stand is perfect als we net een blessure achter de rug hebben. Bovendien kunnen we ook genieten van andere voordelen wanneer we een deel van de training in het water doen. Die voordelen betreffen vooral de volgende delen van je lichaam:

  • knieën
  • enkels
  • quadriceps
  • onderrug
Hardlopen op het strand door de branding

6. Het is minder belastend voor je gewrichten

De impact van zand is veel minder intensief dan die van asfalt. Daarom wordt mensen met gewrichtsproblemen vaak aanbevolen om iedere morgen of middag te gaan hardlopen op het strand. Hierdoor zullen ze in staat zijn om te sporten zonder aan het eind van de dag pijn te hebben.

7. Je zult je balans en stabiliteit verbeteren

De onregelmatigheid van het zand geeft ons een niet egale ondergrond die heel goed voor je kan zijn. Je zult er een betere balans door krijgen en krijgt meer weerstand bij iedere stap. Als een gevolg hiervan zal rennen op een andere plek zoals bijvoorbeeld in een stadspark een stuk makkelijker voor je zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.