Komt er discriminatie in de sport voor?

De laatste jaren is discriminatie in de sport een hot item. Atleten die tot minderheden behoren blijven de wereld laten zien wie ze werkelijk zijn en waartoe ze in staat zijn. Weet jij wat een aantal van de antidiscriminatiebeleid maatregelen zijn?
Komt er discriminatie in de sport voor?

Laatste update: 27 maart, 2020

Discriminatie in de sport bestaat en het is door recente publieke schandalen meer dan ooit duidelijk geworden. Naast de passie voor de sport zijn we nog steeds getuige van discriminerende handelingen op basis van:

  • Ras
  • Geslacht
  • Religie
  • Politieke ideeën

Paradoxaal genoeg beweren veel sporten dat ze een plek zijn waar mensen nader tot elkaar komen en waar iedereen als gelijke geaccepteerd wordt.

Ondanks dit betoog lijkt de sport mensen zowel te binden als zich te scheiden. De laatste tijd zijn sportinstellingen en overheden daarom begonnen met het ontwikkelen van grote campagnes om de bevolking tegen discriminatie op te voeden.

Wat is discriminatie in de sport?

Discriminatie omvat handelingen en gedachten die de ene groep mensen van de andere scheiden. Dit oordeel wordt gegeven op basis van bepaalde criteria en houdt altijd in dat de discriminerende groep de personen die zij als ‘anders’ beschouwen, aanvalt. Concreet betekent discriminatie altijd het beledigen en schenden van anderen.

Door hun populariteit verzamelen de sporten een immense hoeveelheid volgelingen. Helaas is sport geen uitzondering als het om discriminatie gaat. Door de jaren heen zijn we veel gevallen tegengekomen van zowel sporters als liefhebbers die deelnemen aan discriminerende handelingen.

Een discriminatieverleden

Door de geschiedenis heen wordt de sportpraktijk al vermengd met kwesties van ideologische en politieke aard. De schuldigen hieraan zijn:

  • Leiders
  • Atleten
  • Sportinstellingen

Dit kwam in het verleden veel voor: Nelson Mandela bijvoorbeeld gebruikte rugby in Zuid-Afrika als een integrerend element. Niettemin zullen er altijd mensen zijn die de sport op een negatieve manier proberen te gebruiken. Discriminatie in de sport is een veel uitgebreidere praktijk dan je misschien zou denken.

Genderdiscriminatie bestaat nog steeds

Hooligans en honkbalteams zijn een goed voorbeeld van rassensegregatie in de sport. Een ander voorbeeld zijn NBA-spelers: 80 procent van hen is van Afrikaans-Amerikaanse afkomst, maar nog niet zo heel lang geleden konden ze vanwege hun afkomst niet worden ingehuurd.

Ook bij de eerste voetbalclubs in Mexico mochten in eerste instantie geen Mexicanen deelnemen, er mochten alleen Engelse spelers meedoen. Zoals je kunt zien, waren de sociale realiteiten van het begin van de twintigste eeuw heel anders dan de huidige.

Wat enkele decennia geleden gepast was, is nu zeker niet meer het geval en er zijn enkele serieuze pogingen gedaan om discriminatie uit te bannen. Dit betekent echter niet dat discriminatie in de sport nu helemaal geen probleem meer is.

Op dit moment worden er nog steeds enkele atleten gediscrimineerd, met name vanwege hun:

Hoe bestrijd je discriminatie in de sport?

Dit zijn enkele basisregels die we in gedachten moeten houden als we willen proberen discriminatie in de sport uit te bannen:

  • Sancties en voorlichtingscampagnes: disciplinaire sancties en educatieve propaganda zijn van essentieel belang voor het uitbannen van sportdiscriminatie. Deze sancties zijn echter bekritiseerd omdat ze weinig praktische gevolgen hebben. Daarom zijn er de afgelopen jaren andere soorten antidiscriminatiemaatregelen in het leven geroepen.
  • Anti-discriminatie financiering: een van de problemen van discriminatie is dat gemarginaliseerde groepen minder kansen hebben. Sportinstellingen moedigen de ontwikkeling van de sport in deze groepen daarom nu aan. Een voorbeeld hiervan is de huidige groei van de vrouwencompetities in sporten als voetbal, basketbal en worstelen. De Paralympische Spelen is een goed voorbeeld van antidiscriminatie-initiatieven.
  • Minderheden in de sport toelaten: het toelaten van historisch gediscrimineerde groepen in traditionele sportstructuren wordt momenteel geëvalueerd. Dit is misschien wel de meest controversiële en moeilijke positie in de strijd tegen discriminatie in de sport.

Huidige uitdagingen voor de bestrijding van sportdiscriminatie

Sport bestaat meestal uit een dubbele realiteit, die moeilijk met elkaar te verzoenen is om discriminatie te voorkomen. Enerzijds moet de sport dienen om zich te verenigen en neemt men in dit verband actie. Aan de andere kant moedigt de competitieve realiteit van sport een noodzakelijke differentiatie aan.

Je kunt bijvoorbeeld heel moeilijk gehandicapte sporters laten concurreren met mensen met volledige capaciteiten. Iets gelijkaardigs gebeurt met wedstrijden tussen de verschillende geslachten. Dit is het probleem dat zich voordoet bij het toelaten van transgenders in vrouwenwedstrijden.

Er worden echter al stappen ondernomen om de strijd tegen discriminatie in de sport te bevorderen. Dat zien we in het voetbal, met het verschijnen van de eerste vrouwelijke scheidsrechters en coaches in de mannencompetities. Ook andere competities en alternatieve divisies worden gepromoot.

Discriminatie in de sport voetbal

Op zoek naar een anti-discriminatie standaard

Zoals altijd is het probleem om vast te stellen waar de discriminatie ophoudt en het onevenwicht begint. Dit zal voor de sportinstellingen wereldwijd de uitdaging zijn.

Om dit te bepalen moeten deskundigen rekening houden met verschillende factoren zoals cultuur en religie, zoals in het geval van islamitische landen en de vrouwelijke beoefening van sommige sporten.

Veel deskundigen zijn van mening dat dit beleid op de lange termijn succesvol zal zijn, en daarom moeten de instellingen het handhaven. Minderheden beginnen hun rechtmatige plaats in de schijnwerpers in te nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.