De betrouwbaarheid van voedingsetiketten

Voedingsetiketten bevatten belangrijke informatie over de producten die we in de supermarkt kopen. Het probleem ligt meestal bij onbekende ingrediënten. Deze onbekende termen verbergen vaak ongezonde componenten.
De betrouwbaarheid van voedingsetiketten

Laatste update: 01 maart, 2019

We weten allemaal hoe belangrijk het is om voedseletiketten te lezen. De informatie die we op deze etiketten lezen is echter niet altijd betrouwbaar. Zouden we eigenlijk moeten twijfelen aan de betrouwbaarheid van voedingsetiketten?  Laten we het hier eens over hebben.

Vooral als we willen weten uit welke ingrediënten bepaalde producten bestaan, is het verstandig om op voedingsetiketten te letten  Het is net zo belangrijk om te weten hoeveel suiker, natrium en vet er in je eten zit.

Welke informatie lezen we op voedingsetiketten?

Het vierkante tabel achterop een verpakking bevat hele belangrijke informatie. Iedere consument zou hiervan op de hoogte moeten zijn.

Zelfs als we geen dokters, diëtisten of wetenschappers zijn, is het belangrijk om etiketten te lezen. 

De labels bevatten belangrijke informatie over de hoeveelheid:

  • vet
  • suiker
  • natrium
  • koolhydraten
  • vezels

Ze geven ook de allergie-informatie die we nodig hebben als we allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen (zoals lactose en gluten) en ze vertellen ons hoeveel calorieën er in een portie zitten.

Daarnaast vertellen deze etiketten ons alle houdbaarheidsdata, bewaaradvies en ingrediënten zoals conserveringsmiddelen, E-nummers en smaakstoffen.

De betrouwbaarheid van voedingsetiketten

kun je voedingsetiketten vertrouwen

Niet iedere consument leest voedingsetiketten. We eten eigenlijk vrijwel alles, zelfs als we niet precies weten wat er in ons eten zit. Als we hier echter niet op letten, geven we fabrikanten de vrijheid om ons niet goed genoeg te informeren. 

De kleurrijke verpakking van een bepaald product zou je namelijk kunnen vertellen dat het product gemaakt is met olijfolie. Als je achteraf op het etiket kijkt, zie je dat het percentage olijfolie maar 2 procent is. Dit is natuurlijk niet helemaal eerlijk en kan er voor zorgen dat je begint te twijfelen aan de betrouwbaarheid van voedingsetiketten.

De verpakking zou je ook kunnen vertellen dat een product is gemaakt met plantaardige olie of plantaardig vet. In veel gevallen geeft het etiket dan niet aan of deze oliën en vetten afkomstig zijn van kokosnoot of palmolie. Dit is belangrijk omdat deze producten veel verzadigde vetzuren bevatten en daardoor ongezonder zijn dan olijfolie en zonnebloemolie.

We worden daarnaast vaak voorgelogen door de voorkanten van verpakkingen. Sommige verpakkingen beweren namelijk dat de verpakte producten geen kleurstoffen en conserveringsmiddelen bevatten.

Als je vervolgens de ingrediëntenlijst bekijkt, vind je in sommige gevallen het bekende mononatriumglutamaat. Dit is een kunstmatige smaakversterker. Deze stof wordt inderdaad niet gezien als kleurstof of conserveringsmiddel, maar het kan nog steeds even slecht voor de gezondheid zijn.

Dit trekt de betrouwbaarheid van voedseletiketten misschien in twijfel.

Er is een simpele regel die je kunt volgen als je boodschappen doet: hoe meer onbekende ingrediënten, hoe ongezonder het product waarschijnlijk is. Als je gezond willen eten en gezondheidsproblemen wilt voorkomen, is het een goed idee om hierop te letten.

Let goed op bij producten die uit meer dan vijf ingrediënten bestaan. Deze producten bevatten vaak veel:

Deze ingrediënten komen vaak voor in ongezonde producten.

Verborgen suikers

suikers verborgen op voedingsetiketten

Veel producten zitten vol met verborgen ingrediënten. Deze ingrediënten worden voor verschillende gezondheidsredenen verstopt. Een van deze ingrediënten is suiker.

Een project genaamd SinAzucar.org brengt de hoeveelheid glucose van populaire producten goed in kaart. 

Het is interessant om te zien hoeveel suikerklontjes er in een bepaald product zitten. Dit laat namelijk zien hoeveel glucose deze producten bevatten. Dit geldt zelfs voor zoute producten! Naturel-yoghurt met aardbeienjam bevat bijvoorbeeld zeven suikerklontjes. Een donut bevat er negen.

Aangezien een suikerklontje ongeveer 2.3 gram weegt, kun je nagaan hoeveel extra suiker jij in feite dagelijks binnenkrijgt.

Suiker staat op etiketten onder vele namen vermeld. Dat zorgt ervoor dat het soms lastig te vinden is. Alternatieve namen voor suiker zijn bijvoorbeeld:

Uiteindelijk betekenen al deze namen hetzelfde. Als je hier te veel van binnenkrijgt, kan dit serieuze gevolgen hebben voor je gezondheid.

Het gaat dus niet zozeer om het elimineren van bewerkte voedingsmiddelen. We moeten echter wel bewust worden van wat we eten en klaarmaken voor anderen. Als je twijfelt aan de betrouwbaarheid van voedingsetiketten, probeer dan voldoende over onbekende ingrediënten te leren.

Bedenk je ook goed dat, wanneer het op marketing aankomt, is niet alles wat het lijkt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.