Tien redenen om elke dag yoga te beoefenen

Deze discipline, die duizenden jaren oud is, biedt meerdere voordelen voor de gezondheid. Bovendien verbetert het je stemming, vernieuwt het je energie en versterkt het je lichaam. Het is ook geschikt als activiteit voor ouderen.
Tien redenen om elke dag yoga te beoefenen

Laatste update: 11 maart, 2019

Tegenwoordig hebben we te maken met een snelle levensstijl. Als gevolg daarvan raken we gestrest en raakt ons lichaam uit balans. Om onze geest te bevrijden, ons lichaam te ontspannen en ons beter te voelen, raden veel artsen aan om elke dag yoga te beoefenen.

Er zijn vele redenen te bedenken om elke dag te beginnen met een yoga-oefening. Er is echter altijd sprake van een tevredenheidscomponent en een persoonlijke keuze. De volgende lijst kan de extra motivatie zijn die je nodig hebt om van yoga te gaan genieten.

Waarom elke dag yoga beoefenen?

Gezondheids- en sportdeskundigen verzekeren ons dat er veel voordelen zijn voor ons fysiek en mentaal welzijn wanneer we elke dag yoga beoefenen. Daarom is het echt de moeite waard om het eens te proberen.

Bovendien heb je geen apparatuur nodig om te beginnen: alleen motivatie, vastberadenheid en een goede instructeur.

Het is ook niet nodig om in vorm te zijn. Het is een veelgehoorde misvatting bij yoga dat je posities moet innemen die onmogelijk zijn voor iemand die nog nooit in een sportschool is geweest. In werkelijkheid beoefenen zelfs veel mensen met chronische ziekten yoga.

vrouwen in een studio zonnegroet

Tien redenen om elke dag yoga te beoefenen

Om stress te verminderen

Wanneer je elke dag yoga beoefent help je daarmee de cortisolspiegels en de bloeddruk te verlagen. Zo ontspan je je lichaam en geest en ontsnap je aan de stress van lange vermoeiende dagen op het werk.

Om de flexibiliteit te vergroten

In het begin kan het moeilijk zijn om zelfs de eenvoudigste yogaposities uit te voeren, maar vanaf de eerste sessie zul je veranderingen in je spieren voelen. Yoga:

  • werkt aan alle spieren in het lichaam.
  • verhoogt de kracht.
  • corrigeert een slechte houding.
  • verbetert ook de flexibiliteit.

Het is een techniek die aan elk individu kan worden aangepast

Een standaard yogales bestaat eigenlijk niet echt en de posities variëren afhankelijk van de capaciteiten van elke persoon. Met oefening, een paar sessies en de hulp van een instructeur, blijft de moeilijkheidsgraad stijgen om een optimale flexibiliteit te realiseren.

Om te helpen bij de gewichtsbeheersing

Een vrouw toont gewichtsverlies rond haar buik

Elke dag yoga beoefenen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, de combinatie van ademhaling en stretching, activeert en balanceert namelijk de stofwisseling. Dit heeft een grote invloed op je vermogen om een gezond gewicht te bereiken en een overmatige eetlust te leren beheersen.

Om gezondheid van binnen te bevorderen

In het algemeen profiteren je organen en klieren ook van het rekken en samentrekken van je spieren. Yoga stimuleert de correcte werking van het:

  • cardiovasculaire stelsel
  • endocriene stelsel
  • respiratoire stelsel
  • spijsverteringsstelsel
  • zenuwstelsel

Bovendien wordt het aanbevolen voor mensen met:

Om je te leren je eigen lichaam te kennen

Yoga leert je om je lichaam van binnenuit te observeren en bewust te zijn van je lichaam door middel van je houding en een beheerste ademhaling. Het resultaat is dat je je al na een paar sessies meer bewust bent van hoe je lichaam en geest werken.

Je leert je beter bewust te zijn van mentale processen en je leert ook beter je gedachten te organiseren. Dit verbetert dus de concentratie en zorgt voor een beter reactievermogen in stressvolle situaties.

Om pijn te verlichten

Naast het kalmeren van je geest, kan spierontspanning het vrijkomen van endorfines bevorderen die als natuurlijke ‘pijnstillers’ werken. Zo kan het beoefenen van yoga elke dag uiterst nuttig zijn voor mensen die lijden aan degeneratieve ziekten zoals:

Deze discipline kan helpen de pijn te verlichten dankzij de adembeheersing en de beheersing van de spierbewegingen. Daarnaast masseert deze activiteit de inwendige organen en verbetert het hun werking.

Een constante energiebron

Twee vrouwen die elke dag mediteren beoefenen yoga

Dagelijkse yoga beoefening activeert neurotransmitters en stimuleert het vrijkomen van endorfine. Daarom voelt het lichaam zich na een yogasessie niet moe, maar juist vol energie.

Om de bloedcirculatie te activeren

Het is wetenschappelijk namelijk bewezen dat het beoefenen van yoga elke dag kan leiden tot een toename van rode bloedcellen. Deze cellen zijn onder andere verantwoordelijk voor het transport van zuurstof en voedingsstoffen.

  • Een goede zuurstofvoorziening is ook belangrijk voor alle lichaamssystemen, inclusief de hersenen.
  • Bovendien zorgt het ervoor dat de huid er zelfs beter uitziet.

Om het gevoel van eigenwaarde te verbeteren

Regelmatige yoga-beoefening activeert de werking van het zenuwstelsel en brengt de hormoonspiegels in evenwicht. In combinatie daarmee verbetert de stemming en neemt het optimisme toe, verdwijnt de woede en wordt de angst beteugeld. Het resultaat is dat depressies mogelijk verdwijnen en het gevoel van eigenwaarde toeneemt.

Ten slotte verbetert yoga niet alleen de gezondheid, maar bevordert het ook veranderingen in gewoonten en een positieve kijk op het leven. Het mooiste is nog dat het door iedereen beoefend kan worden, ongeacht leeftijd of fysieke conditie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ross, A., & Thomas, S. (2010). The Health Benefits of Yoga and Exercise: A Review of Comparison Studies. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. http://doi.org/10.1089/acm.2009.0044

  • Ross, A., Friedmann, E., Bevans, M., & Thomas, S. (2013). National survey of yoga practitioners: Mental and physical health benefits. Complementary Therapies in Medicine. http://doi.org/10.1016/j.ctim.2013.04.001


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.