Welke spieren worden getraind als je een hometrainer gebruikt?

Het is één van de meest gebruikelijke fitnesstoestel, maar behalve de cardio-voordelen, laten hometrainers ons ook onze spieren te gebruiken.
Welke spieren worden getraind als je een hometrainer gebruikt?

Laatste update: 28 november, 2018

Als we een hometrainer gebruiken, thuis of op de sportschool, werken we niet alleen aan ons cardiovasculaire systeem, maar ook aan verschillende spieren. We zullen je vertellen welke spieren dit zijn in het volgende artikel.

Welke spieren trainen we met een hometrainer?

De statische fiets of hometrainer biedt een goede cardio-training en hoewel het niveau van onszelf afhangt (en de weerstand en de trapsnelheid), is het waar dat dit een grote impact heeft op bepaalde spieren.

Een van de belangrijkste voordelen van fietsen (ook op een hometrainer) is dat ons lichaam  in zijn geheel meer zuurstof zal krijgen. Daarnaast helpt het ons om af te slanken, met name op onze:

Als je van plan bent je kracht te vergroten of spieren op te bouwen met een fiets, moet je weten dat niets van de ene op de andere dag wordt bereikt. Daarvoor moet je minstens drie keer per week trainen.

Fietsen om je spieren te trainen

De eerste resultaten zullen pas na de eerste of anderhalve maand zichtbaar zijn. Hoewel men vaak denkt dat alleen de spieren in het onderlichaam worden getraind met een hometrainer, moeten de spieren van het bovenlichaam ook wat inspanning leveren. Hieronder bespreken wel alle spieren die je gebruikt op de hometrainer.

Quadriceps

Deze spieren bevinden zich aan de voorkant van de bovenbenen en zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de inspanning om te fietsen. Dit is de reden waarom de hometrainer één van de beste manieren is om ze meer definitie te geven.

Bilspieren

Zelfs als we op het zadel zitten, zullen we ook dit deel van het lichaam trainen. Voor betere resultaten is het echter belangrijk om af te wisselen tussen zitten en staan​, zoals bij spinning les. De gluteus maximus en gluteus medius zijn de spieren die het meest zullen profiteren van het gebruik van de hometrainer.

Kuiten

Omdat het hele been bij deze beweging aan het werk is, geeft een workout op de hometrainer ook vorm aan je kuiten! Het maakt niet uit of we zitten, staan ​​of naar voren leunen. Dit deel van ons lichaam krijgt sneller vorm dan alle andere.

Vrouw op hometrainer

Misschien komt het omdat kuiten meestal minder vet hebben dan andere delen van ons lichaam of omdat ze veel kracht geven om te trappen. Ook al merk je het misschien niet, zijn je kuiten tijdens de hele training gespannen.

Rug

Hoewel in mindere mate dan de spieren van het onderlichaam, worden de rugspieren ook versterkt. Bij het gebruik van een ‘gewone’ hometrainer is het erg belangrijk om een ​​goede houding te hebben. Houd je rug recht.

Als we aan spinning doen moeten we hier nog meer op letten. De op- en neergaande bewegingen op het zadel kunnen ervoor zorgen dat we onze wervelkolom buigen en krampen of blessures kunnen krijgen.

Buikspieren

Door een rechte rug en de juiste houding aan te nemen, kunnen we de spieren van de buik trainen tijdens het fietsen. Je hoeft aan het einde van de training niet op een matje te gaan liggen om crunches te doen!

Biceps en triceps

Deze spieren, die zich in de bovenarmen bevinden, zijn verantwoordelijk voor het vasthouden van het stuur en het handhaven van een correcte houding. Je zult ze nog meer trainen als je de houding van je lichaam afwisselt (staan en zittend).

Hier is een tip:

  • Druk je handen op het stuur van de hometrainer om je biceps en triceps samen te laten trekken. Het is niet hetzelfde als gewichtheffen, maar je zult deze spieren wel harder laten werken.

Intensiteit en snelheid zijn van fundamenteel belang om onze spieren te trainen als we een hometrainer gebruiken. Hoewel deze oefening werkt zowel als kracht- en als cardio-training, helpt het niet altijd om spieren op te bouwen.

Als je je resultaten wilt verbeteren, moet je het typische ‘blijven trappen’ vermijden. Leg je telefoon weg en stop met kijken naar de tv van de sportschool. Je moet zitten en staan combineren. En ook varieren door:

  • sprints toevoegen (meer snelheid)
  • de weerstand afwisselen (gewicht)
  • je buikspieren en bilspieren strak houden tijdens het trappen.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.