Squats: zes veelgemaakte fouten bij de uitvoering

Squats zijn oefeningen die vaak deel uitmaken van trainingen zoals CrossFit en gymnastiekles. Ze bieden een training voor het hele lichaam, waarbij de quadriceps, de bilspieren en de buikspieren  de primaire focuspunten zijn.
Squats: zes veelgemaakte fouten bij de uitvoering

Laatste update: 03 december, 2018

Door fouten te maken tijdens het squatten, wordt de oefening niet alleen minder effectief, maar kan het lichaam ook blessures oplopen. Daarom biedt dit artikel een overzicht van zes veelgemaakte fouten die mensen maken bij squats en hoe je ze kunt corrigeren.

In de loop der jaren hebben zich verschillende soorten squats ontwikkeld, waaronder:

  • de sumo squat
  • de spring squat
  • de pistol squat
  • de Bulgaarse split squat
  • en vele andere

Squats hebben vele voordelen zoals:

  • verbeteren je houding
  • verbranden van calorieën
  • verbeteren van de bloedsomloop
  • bevorderen van de spiergroei

Om alle voordelen van squats te kunnen profiteren, moet je ze correct uitvoeren. Soms doen we onbewust een oefening op de verkeerde manier, en dit moet zo snel mogelijk worden opgelost. Op die manier kun je voorkomen dat het spiergeheugen wordt beïnvloed. Dus, let goed op en vermijd deze zes fouten wanneer je squats doet!

6 veelgemaakte fouten bij het doen van squats

1. Verkeerde houding van je knieën tijdens squats

Op het eerste gezicht lijkt het doen van squats eenvoudig genoeg. Deze oefening heeft echter zijn eigen methodologie. Wanneer je je knieën buigt om de squat uit te voeren, moet je bewegen alsof je op een lage stoel gaat zitten.

Als je knieën voor je tenen uitsteken terwijl je inzakt, doe je het niet op de juiste manier. Dit kan schade aan je kniegewrichten veroorzaken.

  • Om deze fout te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je knieën op één lijn staan met je tenen.
  • Ook moeten knieën een hoek van 90 graden hebben.
Vrouw doet squats

2. Je hielen optillen

Bij het squatten moeten de voetzolen volledig op de vloer staan. Als je je hielen van de grond tilt (zelfs een beetje), kan dit leiden tot problemen met de knieën en de onderrug. Het zou zelfs ernstige rugpijn kunnen veroorzaken.

Het zorgt daarnaast ook voor een gebrek aan stabiliteit en evenwicht. Om deze reden moet je balans vinden. Om dit te doen, moet je je concentreren op het handhaven van de juiste houding.

3. Buigen van je rug

De aandacht te veel richten op je benen kan leiden tot het verwaarlozen van andere belangrijke aspecten van de techniek, zoals de rug en de nek. Het buigen van je wervelkolom bij het omhoog komen uit de squats, geeft een verkeerde focus van energie.

Met andere woorden, je concentreert je kracht op het verkeerde gebied. Als je je rug buigt, werk je niet aan je buikspieren of aan het verbeteren van je houding.

  • Kijk dus niet naar beneden maar kijk vooruit.
  • Misschien vind je het handig om een bal tegen je borst te houden om je rug recht te houden.

4. Geen volledige squats maken

Dit klinkt misschien niet relevant, maar het maakt wel een groot deel uit van de effectiviteit van de oefening. Bij het doen van squats, is het doel om zo laag mogelijk te komen. Als je dit niet doet, heeft de oefening weinig of geen effect.

  • Hoe lager je komt, hoe meer je de dij- en bilspieren traint. Dat levert betere resultaten op.
  • Dit soort oefeningen geeft elke spier een intensieve workout.
Geen volledige squats maken

5. Voeten te dicht bij elkaar of te ver uit elkaar

De kleine details zijn belangrijk.

  • Als je voeten te dicht bij elkaar staan, zul je niet in staat zijn om de nodige stabiliteit behouden in de heupen en de romp om de squat te doen.
  • Als je voeten te ver uit elkaar staan, zal dit je balans verstoren. De ideale techniek is om je voeten op heupbreedte uit elkaar te zetten.

6. Niet alles geven

Dit is een vrij belangrijke fout. Als je niet alles geeft en geen consistent ritme aanhoudt, zul je niet de resultaten zien die je verwacht. Om deze reden proberen om je tijd te nemen bij het doen van deze oefening.

Als je het te snel doet, zal je de juiste techniek verwaarlozen en zul je je spieren niet tot het uiterste inspannen. Dus doe een poging om squats zo correct mogelijk uit te voeren.

  • Denk eraan om goed op te warmen voordat je squats doet en daarna te rekken.
  • Wees consistent en je zult veranderingen in je benen, bilspieren en buik beginnen te zien.
  • Vul deze training indien mogelijk af met wat cardiotraining. Je beloning zal een goed gespierd lichaam zijn!

In het begin kunnen squats uitputtend zijn, maar de resultaten maken het meer dan goed. Naarmate je je techniek perfectioneert, kun je andere soorten squats toevoegen of zelfs gewichten gebruiken. De hierboven genoemde fouten komen vaker voor dan je denkt. Je moet hier dus goed op letten om te vermijden dat je geblesseerd raakt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.