Vijf fouten bij het afvallen

Bepaalde fouten bij het afvallen leiden ons de tegenovergestelde richting van ons doel op. Deze fouten kunnen ons demotiveren en laten ons geen vooruitgang boeken met het gewicht verliezen.
Vijf fouten bij het afvallen

Laatste update: 15 december, 2018

Afvallen is een soms ingewikkelde taak, maar zeker niet onmogelijk. Alles hangt af van je toewijding en je vastbeslotenheid. Soms maken we fouten als we willen afvallen omdat we niet goed geïnformeerd zijn of verkeerde adviezen krijgen. Leer welke fouten bij het afvallen het meest worden gemaakt.

Fouten bij het afvallen: welke worden het meest gemaakt

Als je doel is om gewicht te verliezen, heb je de eerste stap al genomen. Wees je wel bewust dat je er actief mee bezig moet zijn om resultaten te zien en dat het even kan duren voordat ze zichtbaar worden.

Het beste gedeelte is dat je je veel beter over jezelf zult voelen als je je doel bereikt. Let daarom op de meest gemaakte fouten bij het afvallen, zodat je die kunt vermijden.

1. Diëten

Op dieet

Geloof het of niet, maar ‘op dieet zijn’ is één van de meest voorkomende fouten die we maken als we willen afvallen. Het heeft psychologisch een demotiverend effect en wel om deze redenen.

  • Het lijkt alsof je niet meer mag genieten.
  • Je kan het idee hebben dat je geen dingen meer mag doen die je leuk vindt.
  • Er zijn restricties, als we op dieet zijn mogen we bepaald voedsel niet meer eten.

Hoewel het klopt dat diëten helpen met het verminderen van het aantal kilo’s en maten, klopt het ook dat wanneer we ons eetpatroon niet veranderen, we snel weer op ons oude gewicht zijn (of nog wat zwaarder) nadat we ons ‘wonderplan’ niet langer volgen.

Om gewicht te verliezen moet je alles kunnen eten. Ja dat heb je goed gelezen. De oplossing hier zit hem in de hoeveelheid. Als je gezond eet in gezonde hoeveelheden, zal je gewicht verliezen – en het beste is dat je dit niet later terug zal krijgen.

2. Veel eiwit eten

Iedereen gelooft dat eiwit belangrijk is, maar we moeten ons wel blijven realiseren dat als we te veel eiwit eten, dit in vet wordt omgezet. Een goede balans is altijd de beste manier om goede resultaten te boeken.

Aan de andere kant zitten veel snacks en energierepen die we soms dagelijks consumeren vol vetten en suikers. Als je niet begrijpt waarom je nog steeds geen gewicht verliest… dat komt omdat je teveel calorieën binnen krijgt.

Maar wees voorzichtig, omdat een dieet zonder eiwit of koolhydraten ook niet goed is voor je gezondheid. Onze lichamen hebben immers beiden nodig voor kracht en energie.

Van eiwitten heeft je lichaam niet meer dan de volgende hoeveelheden nodig:

  • 50 gram voor een volwassen vrouw
  • 80 gram (ongeveer) voor een volwassen man

3. Te vaak op de weegschaal staan

Jezelf te vaak wegen

De weegschaal kan je ergste nachtmerrie worden. Het probleem zit hem in het belang dat we aan de weegschaal toekennen, of beter gezegd, de informatie die hij ons geeft.

We kunnen onszelf wegen om even te kijken hoeveel kilo’s we nog kwijt moeten, maar we moeten het wegen niet een obsessie laten worden.

Soms wegen we hetzelfde, maar zijn we toch een paar centimeters of kledingmaten kwijtgeraakt. Hoe dat kan? Dat komt doordat vet is omgezet in spieren. Daarom kan de weegschaal je voor de gek houden!

De beste manier om onze vooruitgang te kunnen zien is met kleding en een spiegel. Probeer wat kleren uit en kijk eens hoe ze passen. Neem, als je dat kan, iedere twee of drie weken foto’s om te kunnen vergelijken hoe je eruit ziet.

4. Maaltijden overslaan

Jezelf uithongeren is niet een oplossing om gewicht te verliezen. Het is een andere veelgemaakte fout die we maken als we willen afvallen. We geloven dat wanneer we niet eten we onze doelen sneller bereiken – en dat klopt dus helemaal niet.

Als we maaltijden overslaan brengen we het lichaam uit balans en bouwen we honger op. Daardoor zullen we, de volgende keer dat we eten, meer voedsel eten. Het lichaam zal proberen om de energie die we tekort komen aan te vullen.

5. Urenlang in de sportschool zijn

Te veel naar de sportschool

Als laatste moeten we deze veelgemaakte fout gebaseerd op verkeerde informatie niet overslaan: uren lang trainen in de sportschool zonder te stoppen.

We weten dat je moet bewegen om gewicht te verliezen, maar het is heel belangrijk om je te realiseren wanneer je ook rust moet nemen. Sport dus, maar niet teveel!

Te veel sporten kan:

  • je spieren beschadigen
  • blessures veroorzaken
  • effecten hebben die tegenovergesteld zijn aan wat je had verwacht.

Misbruik ook cardio-training niet: je moet ook krachttraining doen en oefeningen die je spieren definitie geven om je metabolisme te versnellen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.