Hardlopen - 7 aanbevelingen voor een goede start

Voordat je begint met hardlopen is het de moeite waard om meer te weten te komen over aspecten waarmee je rekening moet houden, vooral als je de neiging hebt om een zittend leven te leiden.
Hardlopen - 7 aanbevelingen voor een goede start

Laatste update: 27 november, 2018

Als je besloten hebt om te gaan hardlopen, moet je weten dat je hierdoor in vorm zult komen, je gezondheid verbetert en je zelfs beter over jezelf zult voelen, omdat het je ertoe zal brengen om aan jezelf te denken en je doelen beter te evalueren.

Wil je gaan hardlopen maar weet je niet hoe je moet beginnen, in welk tempo en met welke frequentie, lees dan de volgende 7 aanbevelingen voor een goede start met hardlopen en vooral ook hoe je gemotiveerd kunt blijven.

Juiste motivatie

Het is mogelijk dat al meerdere keren een poging hebt gedaan om te beginnen met hardlopen, maar dat je uiteindelijk steeds afhaakt. Het is het lastig om je tijd goed in te delen door:

  • de drukte op het werk
  • je thuis
  • familie

Je kunt geen geschikt moment vinden waarop je het voornemen kunt realiseren. Dat is de reden, of een willekeurige andere reden, waarom je niet doorzet.

Toch is hardlopen een van de meest dynamische sporten die bestaan. Je rent een eind in een bepaald ritme en ondertussen kunnen je gedachten de vrije loop nemen. Er gaat een soort meditatieve werking van uit. Bovendien kun je:

  • eigen doelen stellen
  • uitdagingen zoeken
  • grenzen verleggen 

Tijdens het hardlopen concurreer je met jezelf, je kampt met ‘kunnen’ en ‘willen’ en je uiterste prestatieniveau blijkt op te rekken te zijn. Dit alles geeft een enorme voldoening. 

Hardlopen is een training van lichaam en geest die een positief effect heeft op je zelfvertrouwen. Denk er wel om dat het een proces is. Je zult eerst de gewoonte moeten opbouwen en daarna komt een punt waarop zowel je lichaam als je geest om de activiteit gaan vragen.

Dit komt doordat je spieren, evenals je hart en je longen, tijd nodig hebben om zich aan te passen aan de activiteit.

7 Aanbevelingen voor een start met hardlopen

Als je vanaf het nulpunt begint is het belangrijk om je training in te delen in verschillende fases. Vergelijk jezelf alsjeblieft niet met anderen: ieder mens heeft een andere lichamelijke conditie.

Jij hebt in ieder geval de moeite genomen om van de bank op te staan en te beginnen. Let wel op de volgende 7 aanbevelingen voor een goede start met hardlopen.

1. Je eigen tempo

Begin met hardlopen in je eigen ritme

Stel reële doelen en ontdek je eigen tempo. Het gaat er niet om dat je een strak schema volgt qua tijd en afstand. Het gaat erom dat je zelf weet:

  • tot hoever je kunt gaan 
  • wanneer je sneller of verder kunt
  • wanneer je in staat bent om een andere route te nemen of niet 

Je moet naar je lichaam leren luisteren en het verband tussen grenzen en inspanning leren ervaren. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je te snel gaat toegeven aan zelfmedelijden. Je moet een strijd voeren met dat innerlijke stemmetje dat je weer terug op de bank wil hebben.

2. Uitvluchten overwinnen

Een veelgebruikt excuus is : “Ik heb geen schoenen en geen kleren.”  Zeker o m te beginnen heb je helemaal geen professionele kleding nodig. Wel is aan te bevelen om comfortabel en stevig schoeisel te gebruiken.

De kleding moet gemakkelijk zitten en licht zijn. En hoewel er een enorm aanbod aan sportmode op de markt is, is voor jou het belangrijkste om van start te gaan met hardlopen. Je hebt vast wel t-shirts, shorts of leggings in je kast liggen. Kleding waar je gemakkelijk in kunt bewegen. Dat is voldoende om een begin te maken.

Bij slecht weer kun je op een loopband trainen

3. Ken je lijf

Professionele lopers gebruiken bepaalde apparaten om hun activiteit te monitoren. In het begin is echter niks beter dan je eigen klok of je natuurlijke meetinstrument. Je lichaam geeft aan wanneer je harder of langzamer moet lopen. Je moet alleen wel acht slaan op de signalen van je  lichaam.

Hardlopen is een wisselwerking tussen lichaam en geest. Je loopt naar de signalen je lichaam afgeeft. Soms zul je even moeten rusten en soms zul je een pauze moeten inlassen.

4. Warming-up

Beweeg voordat je begint met hardlopen! Dit is van wezenlijk belang om te voorkomen dat je blessures oploopt. Het volstaat om enkele minuten draaiende bewegingen te maken met de:

Het is de bedoeling de bloedcirculatie in je gewrichten te activeren en je spieren op te warmen voordat je aan je training begint. 

5. Vochtgehalte op peil houden

Voldoende water drinken is essentieel bij het hardlopen. Luister naar je lichaam en drink alleen als je dorst hebt. Overdrijf niet want teveel drinken kan maagpijn veroorzaken tijdens het lopen.

6. Voeding

Voeding

Eet een stuk fruit voordat je begint met hardlopen. Je hebt dan de nodige energie voor je activiteit en je voorkomt zo duizeligheid. Een portie die in je handpalm past is al voldoende.

7. Actieplan

Ter voorbereiding op je training stel je een actieplan op. Stel een bepaald tijdstip vast.

  • Wat is het beste tijdstip om te beginnen met hardlopen, in de avond of vroeg in de ochtend?
  • Welke route en welke afstand ga je lopen?
  • Houd je scores bij, dat is altijd goed om je doelen te bepalen.
  • Wissel rennen af met lopen.
  • Neem één rustdag in de week.

Bedenk dat je een investering in je gezondheid doet. Het zal je op korte en lange termijn voordelen opleveren. Beetje bij beetje ga je bij een groep horen die hetzelfde doel heeft als jij. Dat zal effect hebben op je motivatie en je wilskracht om door te gaan met deze activiteit. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.