De ergometer: een vrij onbekend cardiotoestel

De ergometer is enorm populair geworden. Naast de grote voordelen, kan het apparaat gemakkelijk worden opgevouwen en in een hoek van het huis gezet worden.
De ergometer: een vrij onbekend cardiotoestel

Laatste update: 20 november, 2019

Het is mogelijk dat je een vreemd apparaat in de sportschool hebt gezien, met een langwerpige vorm, dat een opvallend geluid maakt. Dit is de ergometer, een goed allround alternatief om je te helpen je kracht, weerstand en cardio op een functionele en innovatieve manier te trainen.

De ergometer bestaat uit een zitplaats en een handgreep bevestigd aan een ketting waarmee je dezelfde roeibeweging als in het water kunt simuleren. Om het te laten werken, moet je kracht gebruiken om aan de handgreep te trekken.

Hoe werkt de ergometer?

Om het te gebruiken, moet je er ten eerste voor zorgen dat je op een gepaste manier gekleed bent. Dat wil zeggen, op een manier die je in staat stelt om vrij te bewegen. Daarnaast moet je niet in je kleding blijven hangen met je handen en je moet ervoor zorgen dat je broek niet heel glad is.

Vrouw op de ergometer

 

  • Ga op het bankje zitten en plaats je je voeten op de pedalen.
  • Als je dit eenmaal hebt gedaan, moet je elk pedaal aanpassen aan de grootte van je voet. De band moet zich in het midden van je voet bevinden en lichtjes aangesnoerd zijn.
  • Ten slotte moet je je benen strekken en buigen om te controleren of je je op je gemak voelt op het bankje.

Nu kun je gaan roeien. Voor de bewegingen gelden de volgende aanwijzingen:

  • Pak de handgreep vast en begin met gestrekte benen en strek je armen naar voren.
  • Buig iets in met je rug en glij met het bankje naar voren.
  • Buig daarvoor je knieën totdat je romp tegen je bovenbenen komt.
  • Trek vervolgens met kracht aan het handvat terwijl je je benen snel strekt. Houd je armen gestrekt.
  • Beweeg dan je romp iets naar achter en trek je handen dan richting je buik door je ellebogen langs je lichaam te bewegen.
  • Daarna begint de beweging weer van voren af aan.

Welke spieren trainen we?

De ergometer is een zeer functioneel apparaat. Hiermee kun je verschillende spiergroepen trainen die je ook nodig hebt voor je dagelijkse taken en activiteiten. De spieren die je met de ergometer traint, zijn hieronder omschreven.

Quadriceps

De beweging van het buigen en strekken van je benen zal verschillende spiergroepen in de ledematen trainen, inclusief je quadriceps. Deze training vereist niet alleen dat je je bovenlichaam gebruikt om te roeien, maar het is ook nodig om met beenkracht te duwen. Behalve de quadriceps versterkt het ook je bilspieren en hamstrings.

Rugspieren

Natuurlijk zijn je rugspieren één van de spiergroepen die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van deze beweging. Als je de handgreep terugtrekt, gebruik je je middenrugspieren samen met andere spieren, die we hierna zullen beschrijven.

Trapezius en rhomboideus

Het werk dat deze spieren door het gebruik van de ergometer verrichten biedt veel voordelen.

  • Ten eerste verbeteren ze de houding van je schouders en rug.
  • Bovendien verbreden ze je rug en helpen ze pijn te voorkomen.

Buikspieren

Je buikspieren, samen met je lange rechte rugspieren profiteren ook van het gebruik van de ergometer. Door je bewegingen die je met je bovenlichaam maakt , zul je deze spiergroep trainen.

Bovenlichaamspieren

Deze laatste groep bestaat uit:

Al deze spieren werken hard, door de armbewegingen die je maakt op de ergometer.

De roeibeweging

 

De voordelen van de ergometer

Het beste van deze machine is dat het gebruik ervan eenvoudig is en iedereen ermee kan trainen. Er zijn ook een aantal andere voordelen die je kunt krijgen door te roeien.

De eerste heeft te maken met het aantal calorieën dat je verbrandt. Deze training verbrandt meestal veel calorieën, grotendeels omdat het constante inspanning vereist van een groot aantal spiergroepen van zowel het onder- als bovenlichaam. Het is een uitstekende weerstand en cardiovasculaire work-out.

Het ontbreken van fysieke impact en het feit dat het niet nodig is om zware gewichten te heffen betekent dat blessures zeldzaam zijn als je deze machine gebruikt. Het is ook een geweldige work-out voor het uitvoeren van een herstellende training op de dagen na het sporten.

Ten slotte is het ook de moeite waard om te vermelden dat het leuk is. Het is grotendeels een onbekende trainingsvorm waardoor veel mensen enthousiast zijn om het te proberen. Zij kunnen hun prestaties verbeteren door de ergometer regelmatig te gebruiken.

Veelgemaakte fouten

De ergometer is een uiterst veilig apparaat. In feite is de kans op een blessure ermee erg laag. Er zijn echter bepaalde veelvoorkomende fouten die je moet vermijden als je het gebruikt.

  • Trekken met je armen voordat je je benen uitstrekt hebt. Dit zal alle kracht op je armen concentreren, terwijl je in feite meer kracht met je benen moet gebruiken.
  • Je knieën naar buiten brengen als je je benen buigt.
  • De rug te veel strekken en de handgreep te dicht bij je kin brengen.
  • Je benen strekken, maar je bovenlijf te veel naar voren houden. Dit kan blessures aan je rug veroorzaken.
  • Datzelfde geldt voor het achter je heupen brengen van je schouders voordat je benen gestrekt zijn. De bewegingen van je benen en armen moeten gecoördineerd worden.

Kortom, de ergometer is een optie die elke atleet zou moeten proberen. De voordelen zijn enorm, de gevaren bijna nul en alsof dat nog niet genoeg is, is het een enorme uitdaging. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.